“Du ligner da ellers ikke en, der er i fleksjob”
Er du visiteret til, og måske allerede i fleksjob, så har du måske selv kendskab til, eller kender nogen som har været udsat for tabuet ingen rigtigt taler om, at “Du ligner ellers ikke en, der er i fleksjob”.  Historierne er mange, konsekvenserne kan være store, dog er mulighederne for at ændre kollegernes holdning også store, tager man de rigtige værktøjer i brug. Men er det kun kollegernes og arbejdspladsernes holdning der skal ændres, eller hele samfundet?
Hvordan ser en fleksjobber ud?

Udsagn viser at, hvis der ikke er tale om et synligt handicap hos et menneske der er ansat i et fleksjob, så vil og kan omgangskredsen/kollegaerne i visse tilfælde have svært ved at se, at personen rent faktisk er handicappet hvilket er årsagen til fleksjobbet. Det kan ofte give udslag i kommentarer som “Du ligner da ellers ikke en der er i fleksjob, Hvorfor går du hjem allerede, er du syg?“, samt andre fordomsfulde kommentarer. Ofte er psykiske lidelser svære at spotte hos et menneske

Åbenhed og rummelighed

Åbenhed og rummelighed på en arbejdsplads er et rigtig godt startsted for at undgå tabuer og derfor er viden og nysgerrighed vigtigt, for at imødekomme ‘alt det uvisse’. Som både fleksjobber og arbejdsgiver og kollega har du et ansvar for at italesætte disse problematikker – denne svære samtale er nødvendig for at få sat ord på hvilke tanker, fordomme der er, og hvordan de de kan bearbejdes. På hjemmesiden En Af Os finder du en lang række hands-on-facts fra mennesker der har netop har oplevet det på egen krop, hvad mangel på åben og -rummelighed betyder – som eksempelvis Christina herunder i YouTube videoen.

Hvad er et tabu?

Et tabu kan have karakter af både rent sproglige mangler der nogle binde ord som fx fysisk og psykisk art fysisk psykisk (socialt, kognitiv) art.

Et tabu kan have karakter af både

  • fysisk
  • psykisk (socialt, kognitiv) art.

Fysiske handicaps kan eksempelvis være: lammelser i bevægeapparatet (motoriske udfordringer), misdannelser, blindhed med flere.

Psykiske handicaps kan eksempelvis være: kognitive udfordringer, socialt relateret lidelser, heriblandt diagnosticerede lidelser/sygdomme som ADHD, Autisme, PTSD, Stress. Herudover er der også blandt fleksjobbere alders-symptomet – at mange arbejdsgivere ikke ansætter ældre mennesker. Udover at være ramt af en sygdom og et muligt tabu, rammes der dobbelt af alders-symptomet. Det er ikke et generelt problem, men i Danmark 2023 er det et omtalt problem.

Scenarier fra virkeligheden

Vi har været i dialog med en lang række forskellige mennesker, og organisationer som på hver sin hvis har ønsket at bidrage til denne artikel. De er alle blevet lovet 100% anonymitet, og nogle er også lovet, at deres tabuer er blevet omformuleret, fordi deres ‘branche’ er forbundet med endnu større skam. For at afmystificere denne sætning kan vi fortælle, at der ikke er tale om mennesker der arbejder med seksuelle tjenester.

Et skjult tabu, som vi vælger at omtale og kategorisere dette første omtalte tabu som, omhandler mennesker der ønsker at arbejde med emner, som mange i vores moderne samfund ikke kan, vil eller måske formår at sætte sig ind i – altså hvilket type job det er og hvad det kan betyde. Derfor som skrevet er skammen også så stor, og vanskeligheden ved at kunne finde et fleksjob og være i et fleksjob på nedsat tid, lige så besværligt. End ikke jobcentrene, a-kasserne sættes ind i disse menneskers udfordringer. Det handler ikke så meget om at selve jobbet er noget ekstremt banebrydende, men fordi at samfundet ikke er gearet til at håndtere denne type job, og fordi mange ‘griner ad jobtypen’. Derudover er det svært for branchens medlemmer at have en fast indtjening.

Stigmatiseret på grund af den kortere arbejdstid er et velkendt tabu – hvor kolleger og ledere/chefer ikke formår at sætte sig ordentligt ind i, hvad et handicap kan have af betydning for arbejdsintensiteten.  Årsagen til at et menneske visiteres til at kunne ‘få’ et fleksjob er at, det ikke er muligt at bestride et arbejde på normal tid (37 timer) ugentligt.

En undersøgelse i Fleksjobber Netværket i marts 2023 viste at: fordelingen af hvor lang tid fleksjobbere er visiteret til at arbejde ugentligt, fordeler sig således:

  • 13% kan arbejde 1-6 timer pr. uge
  • 49% kan arbejde 7-12 timer pr. uge
  • 26% kan arbejde 13-18 timer pr. uge
  • 15% kan arbejde fra 19-24 timer pr. uge

Undersøgelsen foregik på det sociale medie LinkedIn hvor vi stillede spørgsmålet “Hvor mange timer du er visiteret til i følge din bopælskommune”. Vi vurderer at uanset hvordan spørgsmålet blev stillet, og på hvilke platforme det blev bragt, vil der altid dels være en statistisk ulighed, fordi ikke alle har haft mulighed for at deltage. Tallene matcher dog udokumenteret løst de tal, som fremgik af samme spørgsmål vi stillede i 2019. Hertil skal det nævnes, at der er flere fortolkningsmuligheder og beregningsmetoder på hvad effektiv arbejdsintensitet er.

Negligering af tabuer

Negligering af tabuer kan have forskellige konsekvenser afhængigt af situationen og tabuet i sig selv. Generelt set kan negligeret tabuer føre til øget stigmatisering, marginalisering og diskrimination af de personer eller grupper, der berøres af tabuet. Det kan også føre til en manglende forståelse og accept af de udfordringer og behov, som disse personer eller grupper står over for. At ignorere tabuer kan også føre til en mangel på kommunikation og dialog, hvilket kan gøre det sværere at tackle og løse de problemer, som tabuet rejser. Det er derfor vigtigt at anerkende og adressere tabuer for at skabe mere åbenhed, forståelse og inklusion i samfundet.

Idéer til at arbejde med tabuer på arbejdspladsen

“Vi vil alle gerne kunne være her” og “der skal være plads til os alle” er ofte sætninger man lægger mærke  til i erhvervslivet, og de kommer ofte fra mennesker som på en eller anden facon har mærket forskelsbehandling, måske på egen krop eller observeret hos kolleger og medarbejdere.   Arbejdet med tabuer kan være en udfordrende opgave, da de ofte er følelsesmæssigt belastende. Herunder har vi listet nogle tips til at arbejde med tabuer: De er ikke bindende, og du kan selv formindske eller udvide dem med egne eller andres erfaringer.

  • Identificer tabuet: Det første skridt i at arbejde med et tabu er at identificere det. Dette kan involvere at tale med folk, som har oplevet det eller at foretage forskning for at finde information om emnet.
  • Skab et trygt rum: Når man arbejder med tabuer, kan det være svært for folk at åbne op og dele deres erfaringer. Derfor er det vigtigt at skabe et trygt rum, hvor folk føler sig komfortable med at tale om deres oplevelser.
  • Fokus på forståelse: Når man arbejder med tabuer, kan det være fristende at forsøge at ændre folks holdninger eller adfærd. Men det er vigtigt at fokusere på forståelse og anerkendelse af folks oplevelser og perspektiver.
  • Skab en åben dialog: At skabe en åben dialog, hvor folk kan dele deres mening og følelser, kan være en effektiv måde at arbejde med tabuer på. Det kan hjælpe med at bryde ned barrierer og skabe et mere forstående miljø.
  • Fokuser på løsninger: Endelig er det vigtigt at fokusere på løsninger, når man arbejder med tabuer. Ved at fokusere på, hvordan man kan løse problemet, kan man hjælpe med at skabe positive forandringer og bryde tabuerne ned.

Få talt om det, læg en plan i virksomheden, indskriv det i jeres ESG(CSR) politik, tag det op på fællesmøder, i bestyrelser, debatter det med kolleger, ansatte. At tage tabuer alvorligt inden de udvikler sig til sygdom er vigtigt. Det er vigtigt ikke kun for fleksjobbere, men for hele virksomheden og tabuer kan ramme alle. Stå sammen og vær stærke!

 

Scroll to Top