Vejen til Selvudvikling og Karrieresucces for Fleksjobbere
Nogle fleksjobbere tænker, at det er da kommunens job at finde et job til mig. Nogle tænker, at de ikke er værdifulde og attraktive for arbejdsmarkedet mere. Men helt sådan hverken behøver det at være – ej heller er det i mange tilfælde. Af de knapt 90.000 fleksjobbere, som p.t. har et arbejde ved vi dog, at der er stor forskel på, hvordan de har landet deres job.
Nogle har et netværk af mennesker, som gerne vil hjælpe og støtte. Andre må den lange vej og selv finde jobbet. Oftest i samarbejde med et jobcenter, som de er ved at være lidt trætte af. Min erfaring er heldigvis, at det er en ganske særlig afdeling, som støtter og hjælper med at lande et fleksjob.
At finde job som fleksjobber kan dog være en rejse, der kræver mere end bare at søge efter ledige stillinger. Det kræver også et positivt og konstruktivt mindset. Ledighed blandt fleksjobbere er ikke kun et spørgsmål om manglende jobmuligheder; det er også en personlig rejse, der kræver mental styrke og selvtillid. I denne artikel vil jeg komme med forslag til at udforske, hvordan et godt mindset kan hjælpe dig med at flytte dig selv, identificere og overvinde mentale barrierer samt bruge værktøjer til at opnå karrieresucces.
Det allervigtigste kommer her nedenfor – inklusiv mine ideer til specifikke områder. Er du kognitivt udfordret eller har du aldrig prøvet at sætte et mål og gå efter det, så er det langt mere vigtigt at tage de nedenstående punkter helt bogstaveligt.
Hvordan flytter du dig selv?
At flytte dig selv i retning af succes som fleksjobber begynder med at forstå dine styrker, interesser, værdier og mål. Her er nogle af de trin, som jeg bruger, når jeg har sparring med en fleksjobber, som gerne vil i arbejde:
1. Selvanalyse: Tag tid til at reflektere over dine færdigheder, interesser og værdier. Hvad er du god til? Hvad motiverer dig?
Brug for eksempel dette link og svar på 120 hurtige spørgsmål, som kan give dig en ide om styrker og værdier. Det tager dig to minutter at oprette en konto, som du herefter altid kan bruge. Oversæt siden til dansk (det spørger programmet selv om). Det vigtigste er, at du fra mig får en styrkebaseret viden til brug for dig i dinjobsøgning.
Tænk over hvad du elskede at lave, da du var lille. Skriv det ned, som du skulle fortælle det til en fremmed.
Hvilke værdier vægter du højest? Sæt dig ned med en notesblok og tænk over, hvornår du har det godt. Skriv ned, hvad der gør dig glad og formuler det igen. Denne gang som en sætning til en kollega eller fremtidig arbejdsgiver. Værdier og følelser beskrives oftes som det samme. Du bestemmer.
2. Målfastsættelse: Definér klare og realistiske mål for din karriere. Dette kan hjælpe dig med at bevare retningen og fokusere dine bestræbelser.
Et klart mål er forståeligt også for andre. Et realistisk mål er – realistisk (fx jeg vil kontakte 5 potentielt spændende virksomheder (HR chefen helst) i næste uge og spørge dem om følgende:
- Kender du en virksomhed i din branche, som ansætter fleksjobbere inden for x område?
- Ved du, hvad en fleksjobber er?
- Hvad ser du som den bedste løsning for virksomhed og medarbejder, når/hvis en medarbejder bliver mere eller mindre uarbejdsdygtig? Har I en politik for området?)
Dette mål skal nu føres ud i livet, se derfor nedenfor.
3. Planlægning: Udvikl en handlingsplan, der indeholder trinvise skridt til at nå dine mål. Dette gør det lettere at tage skridt i den rigtige retning.
- 1 skridt: på mandag mellem 11-13 finder jeg 10 spændende, interessante virksomheder, som jeg gerne vil ringe til.
- 2 skridt: på onsdag mellem 9-11 ringer jeg til fem, spørger omstillingsdamen “hvad hedder hr chefen hos jer?”, får navnet og beder om at blive stillet igennem.
- 3 skridt: hvis Hr chefen ikke er til stede så påtag dig rollen som din egen fastholdelsesmentor og sig: “må jeg få nummeret, så jeg kan ringe direkte? Dette er vigtigt for din egen proces (ikke andres) og bedre end at bede Hr chef om at kontakte dig.
- 4 og følgende: gentag uge efter uge i minimum en måned, så du har et overblik over hvilke virksomheder du gerne vil kontakte igen, hvem der er spændende, hvem der kunne være relevante at samarbejde med i fremtiden og så kan du skrive en uopfordret ansøgning. Skriv gerne til mig, når du når dertil, så kan jeg hjælpe dig videre med dette.
4. Selvdisciplin: Vær tålmodig og vedholdende. Succes tager tid, så vær forberedt på at arbejde hårdt og lære af eventuelle tilbageslag.
Mentale barrierer du kan opleve
Nogle støder på mentale barrierer, der kan bremse fremgang. De mest almindelige mentale barrierer er:
1. Selvtillid og selvværd: Lav selvtillid og følelser af utilstrækkelighed kan hindre dig i at tage skridt mod dine mål.
2. Negativt tankemønster: Negative tanker og selvsnak kan lamme din evne til at træffe beslutninger og tage aktion.
Er du et menneske med negative tanker, så er ovenstående måske lidt for meget for dig. Du har muligvis lyst til at gøre det på din helt særlige måde. Så spørg blot dig selv: hvad har tidligere virket for mig, når jeg gerne ville noget, altså virkelig ville det?
Svaret kan du bruge til at lade dig inspirere indenfor dette felt.
3. Begrænsende overbevisninger: Overbevisninger om, at du ikke kan ændre din situation eller finde arbejde, kan begrænse dine muligheder. Overbevisninger om, at fleksjobbet ikke bliver lige så godt for dig, som det job, du havde før, kan også begrænse dig. Identificer dine begrænsende overbevisninger og sørg for at skrive dem i din notesbog, så du kan finde nye og bedre overbevisninger, som støtter dig.
Værktøjer til selvudvikling
For at opbygge et godt mindset og overvinde mentale barrierer kan du blandt andre bruge følgende værktøjer:
1. Positiv bekræftelse: Gentag positive udsagn dagligt for at øge din selvtillid og ændre dit tankemønster. Skriv masser af gule sedler (eller blå eller grønne) med gode kærlige beskeder til dig selv, fx:
- Mine tanker og ord skaber min fremtid. Mine tanker former hvordan jeg oplever i morgen, næste uge og næste måned.
- Jeg ser mig selv og livet på den mest positive måde. Med dette udgangspunkt siger jeg ja til muligheder og fremgang.
- Jeg hviler i mig selv. Når jeg vågner om morgenen, føler jeg glæde ved at tilbringe endnu en dag med mig selv.
Hæng dem rundt omkring i dit hjem og lad dig inspirere af disse sætninger hver dag op til 3 gange.
2. Mentorship: Søg vejledning fra en mentor eller coach, der kan dele erfaringer og råd.
Jeg vil gerne være din mentor for en aftalt periode. Som nævnt har jeg masser af erfaring og flere værktøjer i kassen. Som din mentor aftaler vi hver gang, hvad næste uges opgave kan være. Vi følger op og laver aftaler, som både er realistiske og tro mod den person, du er.
3. Selvhjælpslitteratur: Læs bøger og ressourcer om personlig udvikling og mentalt velvære. Den jeg vil anbefale at starte med, hedder “føl frygten og gør det alligevel” – skrevet af Susan Jefres. Køb den for eksempel her. Læs mere om den her.
4. Mindfulness og meditation: Øvelser for at forbedre din bevidsthed om tanker og følelser kan hjælpe med at tackle stress og angst. Hør for eksempel denne lille øvelse, som jeg har indtalt. Den kan inspirere dig og give dig afslapning.
5. Netværk: Omgiv dig med støttende mennesker og del dine mål med dem for at holde dig ansvarlig. En af mine bedste netværksøvelser er stadig denne: hvem i mit netværk ved noget om fleksjob, som også er positive og støttende? At stille dette spørgsmål (i første omgang til dig selv) kan hjælpe dig på vej. Dernæst ringer du og tager en snak med dem, du fandt frem til.
Afsluttende tanker
At udvikle et positivt og konstruktivt mindset er afgørende for at få succes som fleksjobber. Forståelse af dig selv, identificering og overvindelse af mentale barrierer samt brug af værktøjer til personlig udvikling er nøgleelementer i denne rejse. Husk, at selvom ledighed kan være udfordrende, kan dit mindset være det, der giver dig mulighed for at nå dine mål og trives i din karriere.
Det allervigtigste råd, jeg selv nogensinde har fået, har været “bliv ved med at ringe hver uge. Hold fokus på dit mål og tænk: “jeg skal ringe til 100 nej-sigere for at få 1 ja og dermed det job, jeg gerne vil have”. Så bliver det tydeligere, hvis du tænker, at de 100 bare ikke har brug for dig lige nu.
Rigtig god jobsøgning. Har du brug for mere inspiration, så ring endelig. Jeg kan også guide dig i forhold til det første bedste skridt, hvis du endnu er i arbejde, men overvejer at søge fleksjob, fordi ressourcerne er ved at være lettere brugte.
Forfatter: Helene Mau, Mau Coaching